Voordelen zelf website bouwen
Kostenbesparing
We horen het wel vaker: tijd is geld. Een website maken kost tijd, en dus ook geld. Ook webdesigners brengen hun diensten immers in rekening. Tegenwoordig is het echter niet per se meer nodig om een webdesigner in de arm te nemen. Dat komt door de vele tools waarmee je zelf een website kunt bouwen. Deze doe-het-zelf-oplossingen zijn niet altijd gratis, maar zullen toch voor een kostenbesparing zorgen. Je hoeft tenslotte niets te betalen voor de tijd die je zelf investeert.
Kennisontwikkeling
Als je besluit zelf je website te maken, dan kom je hoogstwaarschijnlijk in aanraking met termen waar je nooit eerder van hebt gehoord. Ook zul je vaardigheden ontwikkelen waarover je voorheen niet beschikte. Je doet dus heel wat kennis op, en die kan op een later tijdstip goed van pas komen. Een voorbeeld van zo’n tijdstip is wanneer je site aan vernieuwing toe is en je dat – om welke reden dan ook – over wilt laten aan een professioneel internetbureau. Vanwege de kennis die je eerder al hebt opgedaan, weet je niet alleen beter wat je wilt, maar ook waar je op moet letten.
Onafhankelijkheid
Je website zelf maken, heeft nog een belangrijk derde voordeel: je bent niet afhankelijk van een webdesign bureau. Als je ervoor kiest om zelf een website te bouwen, dan heb je immers ook zelf de controle over alles wat daarbij komt kijken. Zo bepaal je zelf waar je je domeinnaam onderbrengt, kies je zelf een CMS (Content Management System) en kun je zelf aanpassingen doorvoeren. Dit kan voorkomen dat je te maken krijgt met lange wachttijden of hoge rekeningen.
Als je ervoor kiest om zelf een website te bouwen, dan heb je immers ook zelf de controle over alles wat daarbij komt kijken.
Joep Bogaers
Nadelen zelf website bouwen
Tijdrovend
Hoewel je geld kunt besparen door zelf je site te maken, kost het natuurlijk wel tijd. Soms zelfs erg veel tijd. Je moet namelijk behoorlijk wat dingen uitzoeken. Welke tool ga je bijvoorbeeld gebruiken? Hoe werkt die tool precies? Welke elementen en pagina’s mag je website niet missen? En zo zijn er nog vele andere vragen te bedenken. Voordat je daadwerkelijk bent begonnen, zitten er op die manier dus al heel wat uren of zelfs dagen onderzoek op. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen wat die tijd je waard is. Is het niet rendabeler om die tijd te steken in datgene waar je goed in bent? Zelf een website maken, zou je wat dat betreft kunnen vergelijken met zelf boekhouden: als je eigen tijd kostbaar is, dan kun je het maar beter uitbesteden.
Kennisgebrek
Zoals je bij de voordelen al hebt gelezen, doe je door zelf een website te bouwen behoorlijk wat kennis op. Er is echter veel meer dan alleen de website zelf. Wat is nu bijvoorbeeld een goede domeinnaam? Hoe implementeer je een web analytics programma? Op welke manier verhoog je het conversiepercentage? Hoe creëer je waardevolle content? Hoe werkt SEO? Dergelijke vragen laten maar al te goed zien welke gebieden er onder andere nog meer van belang zijn als het gaat om een website. Een kennisgebrek op die gebieden zal ervoor zorgen dat je waarschijnlijk niet het maximale uit je zelfgemaakte site haalt. Het is echter niet haalbaar om álles zelf te leren. En daarom kan het de moeite waard zijn om een specialist in te schakelen. Een goed webdesign bedrijf heeft die allround kennis immers wél in huis.
Beperkingen
Het laatste nadeel van zelf je website maken, is dat je vroeg of laat te maken zult krijgen met beperkingen. Zo kan het zijn dat je website terechtkomt op een subdomein in plaats van een eigen domeinnaam, maar is het ook niet ondenkbaar dat er advertenties getoond worden op je site. Dit komt de professionaliteit natuurlijk niet ten goede. Daarnaast is de kans aanwezig dat je op een gegeven moment bepaalde functionaliteiten mist of dat je sommige elementen niet zelf kunt aanpassen, terwijl je dat wel zou willen. In zulke gevallen kun je niet terugvallen op een webdesign bureau. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat het überhaupt niet mogelijk is om extra functionaliteiten toe te voegen of alle elementen aan te passen…
Conclusie: zelf een website maken of niet?
Hier is dus geen eenduidig antwoord op te geven. Het is namelijk maar net afhankelijk van de situatie waarin je je op dit moment bevindt. Heb je tijd genoeg en wil je zo veel mogelijk besparen? Dan is zelf je website maken een goede keuze. Kun je er echter geen tijd voor vrijmaken en wil je niet te maken krijgen met beperkingen? Besteed het dan uit. Weeg de bovenstaande voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af om de knoop door te hakken.
Jouw eigen website beter vindbaar laten maken?
Hulp nodig bij het verbeteren van jouw online vindbaarheid?